Arbeidsmarktvraagstukken

Leren, inspireren en samenwerken om vraag en aanbod bij elkaar te brengen

Zonder dat we een reeks aan onderzoeken hoeven aan te halen weten we met elkaar dat werken gezond is, betaald of onbetaald. De ontwikkeling van de participatiemaatschappij betekent simpelweg dat we met elkaar alle zeilen moeten bijzetten om ervoor te zorgen dat iedereen kan blijven participeren in de maatschappij en werk speelt daarin een belangrijke rol. Als we naar de huidige arbeidsmarkt kijken weten we dat vele arbeidsplaatsen zullen verdwijnen of inhoudelijk sterk veranderen. Daarnaast ontwikkelt de markt zich razendsnel. Dit vraagt van organisaties en branches dat ze snel acteren op de arbeidsmarkt, weten op te schalen als dat nodig is en de kennis in huis hebben voor de vraag van morgen. Dat vraagt kennis, visie en actie! De kernvraag is hoe we iedereen, of zoveel mogelijk mensen kunnen blijven opleiden en ontwikkelen om aan het sterk veranderende arbeidsproces te blijven deelnemen. In de keten van het samenbrengen van mens en werk maken we het met elkaar vaak onnodig ingewikkeld en verliezen we de vaart die de markt vraagt.

Hoe kun je er voor zorgen dat de afstand tussen werkgevers en werkzoekenden verkleind wordt? De vraag is snel gesteld, het antwoord is breed. Maar het begint klein, bij de werkgever en werkzoekenden zelf. Daar begint het. Dat deze twee partijen elkaar vaak moeilijk vinden dat het op veel plaatsen niet zo makkelijk lukt om deze twee bij elkaar te brengen is ook duidelijk. Werkzoekenden starten vaak te laat met zoeken en werkgevers starten vaak te laat met vinden.

Hoe werken wij?
De hulpvragen die ons gesteld worden, komen vaak op tafel als de nood al hoog is. Het probleem is er al. Directe actie is daarom vaak van groot belang. Maar voordat wij aan de slag gaan met oplossingen, analyseren we de situatie. Dit doen we door middel van gesprekken met de belangrijkste partijen rond het vraagstuk. Dat doen we snel en efficiënt. Wat zijn over en weer de mogelijkheden? Hoe komen we tot synergie?

De uitdaging die wij zien, regionaal en landelijk

  • Hoe zorg je ervoor dat je als samenwerkende werkgeversbinnen een sectorvoldoende en goede medewerkers beschikbaar hebben. Medewerkers die de juiste kennis in huis hebben en ‘ arbeidsmobiel zijn’?
  • Hoe zorg je voor een sterkere mobiliteit tussen de verschillende sectoren?
  • Hoe zorg je er voor dat arbeidspotentieel dat verder van de arbeidsmarkt afstaat mee laat doen?

De doorsnee oplossingen worden wat ons betreft vaak te klakkeloos uit de kast gehaald. Uiteindelijk draait het om de vraag hoe werkzoekenden en werkgevers elkaar beter en sneller kunnen vinden en waarom dat nu nog niet lukt. Dit vraagt om nieuwe samenwerkingsvormen. In onze aanpak richten we ons op het ontwikkelen van het duurzaam anders werken, door draagvlak te creëren voor een gezamenlijke lange termijn-aanpak met sectoren, werkgevers, opleiders, UWV en gemeenten. Ons uitgebreide, landelijke netwerk van organisaties en werkgevers delen we met onze opdrachtgever en zetten we actief in. Zo ontwikkelen we altijd samen. Desgewenst bouwen we een team op voor de uitvoering.